31 August 2008

20 küsimust

Küsimus: Mitu last on Ruhnu koolis?
Vastus: Sel aastal õpib Ruhnu Põhikoolis 7 õpilast. 3 tüdrukut, 4 poissi.

Küsimus: Kas kedagi sel aastal esimesse klassi ka tuleb?
Vastus: Sel aastal ei tule.

Küsimus: Mitu õpetajat on Ruhnu koolis?
Vastus: 4 (koos direktoriga).

-Kadri

Teel. Igaüks kuhugi.

Ants, Indrek, Harri
Karl August
Mathias, Priit, Remi
Luise
Martin
sõbrad
Aegna täna - hooaja viimane sõit Munalaidu

-Kadri

Algab kool!

RUHNU KOOLI AVAAKTUS ON 1.SEPTEMBRIL KELL 12.
KOOLIPERE OOTAB ÕPILASI JA KÜLARAHVAST KOOLIAASTAT ALUSTAMA.

30 August 2008

20 küsimust

Mis karust sai? Vastus: ...?

Kuidas te elektrit saate? Vastus: Eesti Energi tütarfirma AS Elektriteenused toodab diiselgeneraatoriga ja kahe 75 KW tuulegeneraatoriga. Kvaliteet viimasel ajal kehvavõitu.

Kaarel

Sametvahelik

Meil tavaline seen, hästi äratuntav tumeda sametise jala järgi. Võib kasvada päris suureks, pildil tagurpidi on oma 15 cm. Võib rahumeeli metsa kasvama jätta, mürgine pole aga süüa ka ei sünni.

Kaarel

29 August 2008

Rõõm tuulest


¤¤¤¤¤¤¤¤¤ Samal ajal kui tugev tuul ja kõrge laine paljudele murekurru otsa ette joonistab, hakkab surfimeestel alles suunurkadesse väike muhelus tekkima. Piltidel võtab Hannu augusti tormist ja puhkuse viimasest päevast kogu extreemi.

Priit

Aegna sügisene graafik

Eksinutele


Valgi mesilased on äraeksinud šeffedele ulatanud oma abistava käe - püsti on pandud vana Ruhnu plakatkaart. Kuigi vanema turismiinfoga, on saar ikka samasugune. Siit hea vaadata, kuidas Silvi või Luise kaitsva tiiva alla tagasi saada.

Kaarel

28 August 2008

Suur sarvik


Hästi äratuntav kollakas väike seen. Kasvab tüvedel, kändudel ja kõduneval puidul. Meil tavaline, on mitmel pool näha. Süüa ei sünni. Huvitav, kas ta on nime saanud põrguleeki meenutava välimuse pärast?

Kaarel

Veel üks värav


Rohtukasvanud teine.. Kus asub?

Kaarel

Pohlale!

Sel aastal on pohlad meil vägevad, ei mäletagi millal viimati nad nii suured olid. Viimastel kuivadel suvedel on pohlad sihukesed kribuvõitu olnud.

Kaarel

27 August 2008

Kui keegi vallavalitsust kohtab, võiks talle öelda, et viimased kaks kuud on meil usinalt vihma sadanud. Kunagi on vaja ka sisuliselt liikumist piirata, siis ei võta neid silte enam keegi tõsiselt.

Kaarel

Hästi elame

Prügikast eile õhtul Limo tee ääres - paksult kesti täis ja ajab üle ääregi. Sama lugu on tihti ka teiste prügikastidega, prügimäest rääkimata - kroonised ja poolekroonised kestad visatakse lihtsalt minema, ei viitsita raha üles korjata, sorteerimisest rääkimata. Tundub, et kroon ei ole enam raha. Viimane aeg oleks riigil hakata mõtlema kestade tagatisraha suurendamise peale, inflatsioon sööb raha väärtust kogu aeg väiksemaks. Viiekas kroonise asemel hakkaks ehk inimesi motiveerima.

Kaarel

20 küsimust...

On selline ?-märgi teema, nagu liiklus. Küsitakse kohaliku bussi graafikut, taksot, jalgratta laenutust ja ka lennukit. Enam-vähem jaburaim (aga mitte suurelt maalt tulija jaoks) teadatahtmine on, et millisest sadamast väljub milline laev millel oma autoga saaks Ruhnu seda 6-e kilomeetrist teed sõitma tulla. Vastus oleks, et Munalaiust eritellimise peale sõidab praam Amalie. Piletihind 35000 eeku.

Priit

26 August 2008

Päevapilt


Poiss ja lilled.

Kaarel

25 August 2008

Loomalaps

Ruhnus palju kõneainet pakkunud Bullersi talu sikk ja sokk kasvatavad juba mõnda aega oma uues Tõstamaa kodus väikest mustvalget kitsetalle.
Pilt: Georg Näär

-Kadri

Üle mere


Ave võttis eile ette teekonna Tartusse. Elama.
Sõpru/saatjaid astus tema poolt läbi nii eelneval õhtul, kui ka laevale saatmisel. Oli ka teretulemast ja headaega masina esmaesitlus.

Priit

24 August 2008

20 küsimust

Šeffede aeg hakkab varsti ümber saama, tuleb vaikselt mõtlema hakata järgmise hooaja peale. Selleks koostab toimetus šeffede 20 tüüpküsimuse ja kohalike 20 tüüpvastuse nimekirja, mille saaks veebilehtedele, teadetetahvlitele jne üles riputada. Endal lihtsam ja teistel ka. Esimesed 5 küsimust võiks olla:

1. Millega te siin tegelete (mis tööd te teete? vms, kõige enamlevinud küsimus)? Vastus: Tööd teeme ja oma elu elame. Saarel on palju avaliku sektori töökohti: vallavalitsus, kool, raamatukogu koos internetipunktiga, perearst, muuseum, ilmajaam, piirivalve, töökoda, lasteaed, rahvamaja; äriühingute töökohad on lennujaam, sadam, elektrijaam. Erasektorist on meil 2 kauplust, rendisaun, 7 turismitalu, 3 loomapidamisega tegelevat talu. 2 talus peetakse mesilasi.

2. Kas teil talvel igav ei ole? Vastus: ei ole.

3. Palju lapsi koolis käib? Palju kooli läheb?

4. Mitu õpetajat koolis töötab? Palju töötab?

5. Mis loomad teil siin elavad? Ruhnus elavad rebased (kes tulevad-lähevad ise üle jää, arvukus üsna suur), metskitsed (sisse toodud 1970, arvukus teadmata, 150-200 looma ehk ikka), koduhiir, rändrott, nastik, juttselg-kärkonn e kõre (populatsioon hääbumas), merikotkas (1 paar), teadmata hulk liike nahkhiiri, meres viiger- ja hallhüljes. Putuka- ja linnuriik on rikkalik (suurliblikate liigid arvult 3. kohal Eestis, vist oli üle 600 liigi - täpsustan).

Kaastööd saata toimetuse aadressile: ruhnlane@ruhnu.ee.

Kaarel

23 August 2008

Murumunad


Vasakul kott-murukarikas, tavaline valge ja sile, kuni 15 cm viljakehaga seen. Olen juba mitmel pool näinud. Paremal harilik murumuna (pildil suht noored), kasvab igal pool, hea ära tunda pirnja viljakeha ja väikeste ogade järgi. Valged kuni pruunid.

Kaarel

Seenenäitus alustab


Kuna tulemas on hea seenesügis, vaatame siis mis meil siin kasvavad. Alustuseks punajalg-sametpuravik, punase jalaga värskelt söödav seen. Kirjanduse andmetel jala pikkus kuni 7 cm, hommikul leidsime Itiga 14 cm pikkuse.

Kaarel

22 August 2008

Mure

Silvil ja Eerol on ühine mure- rattad, mis harjunud ainult omaniku loal kohta vahetama, on ühtäkki kuhugile kadunud. Kui märkate oma aia taga (või Limo tee ääres, või kusagil mujal metsa vahel) Silvi punast naistekat või Eero poja Karli käikudega lastekat, andke teada.

Priit

Külalised Leisi vallast

Omavalmistatud rahvapillidega andis toreda kontserdi koos asjakohaste selgitustega rahvamuusika nsambel "Värksepad".
Viimaseid moeuudiseid aga esitlesid Leisi kooli õpilased. Märt

Mees mustas











Vahepealsel ajal toimetas saarel vaikselt ringi üks tänuväärne mees, kes
ajas tumedaid asju ja muutis meie paljude elu turvalisemaks.

Märt
Veel üks sünnipäevalaps- Luik.

21 August 2008

Ükssilm

Heal lapsel mitu nime - üks meie seast sai nimeks Ükssilm.

Kaarel

Kallike sai vanatädiks

Õnnitlevad kõik õnnitlejad.

Ave lõpupidu

Ave eelviimane päev Ruhnu saarel algab laupäeval kell 7 õhtul Ave õuel. Kõik lehvitajad on oodatud.

Kaarel

20 August 2008

Rainer!

Suurt õnne sünnipäevaks!

19 August 2008

Tööd alustab rubriik "Bangolo uudised"

Bangolo andmetel saabub nädalavahetuseks Ruhnu erariides politsei. Kommentaarid on liigsed.

Kaarel


James Tusty ja Maureen Castle Tusty film

LAULEV REVOLUTSIOON

Ruhnu rahvamajas 20. augustil kell 21.

Dokumentaalfilm Eesti taasiseseisvumise protsessist, püüdlusest vabaduse ja enesemääramise õiguse poole.
Terve rahva lugu, kes ei kaotanud lootust kõigi okupatsiooniaastate kestel, kelle sügaval hoitud rahvustunne aitas Nõukogude impeeriumi lammutada ning muutis lähiajaloo kulgu.

AriiN

Veel noppeid

Märt

18 August 2008

Nopitud pildid











Kliki pilt suuremaks, siis noole juurde tuleb ka pildi nimi.
Priit