20 November 2007

Ruhnu Kultuuri- ja Haridusselts pidas koosolekut

19. novembri õhtul sai kokku Ruhnu Kultuuri- ja Haridusseltsi rahvas.Omaalgatuslik sõltumatu kodanikuühendus loodi 2007.a. 15. Märtsil ja kanti registrisse 29.mail.
Seltsi eesmärkideks on:
- hoida ja edendada kultuuri- ja hariduselu Ruhnus
- liita saare kogukonda läbi koostöö ja ühisosa leidmise.

Tegevusvormideks on:
- kultuuriprojektide läbiviimine
- koolitustegevus
- kultuuri- ja spordisündmuste korraldamine

Selts on korraldanud ja rahastanud fondide abiga 3 teatrietendust, 2 koorikontserti, Tõnis Mäe kontserdi, rattaralli, kaptenipäeva. Kõik etendused ja kontserdid on olnud ruhnlastele tasuta. Ühenduse esindajad on osalenud fondide koolitusseminaridel Pärnus ja Tallinnas. Korraldatud on projektikoolituse õppepäev ja vestlusring Rapla psühholoogidega. Eestis ringleb Priidu Ruhnu-teemaline fotonäitus, mida on eksponeeritud juba Rapla Rütmani galeriis, Rapla Vesiroosi Gümnaasiumis ja Eesti Vabariigi Riigikogus. Näitus rändab veel Pärnu Uue Kunsti Muuseumisse, Kohila Koolituskeskusesse, Märjamaa Muusika- ja Kunstikooli, Haljala Kultuurikeskusesse, Tartu Rahvaülikooli ja Kuressaare galeriisse. Järgmisel suvel eksponeeritakse fotonäitust Ruhnus. Seltsi kaudu on saadud sponsorabina rahvamajale uued toolid ja diktofon "Ruhnu raadio" käivitamiseks. Fotode töötlemiseks on ostetud arvuti.Kohaliku omaalgatuse programmist ja Eesti Kultuurkapitalist eraldati seltsile 30000 kr. Ruhnu laululava remondiks ja 37000 kr. kahe kõrgkuumusahju ostmiseks, et hakata tegelema keraamika- ja klaasipõletusega.Viimasel koosolekul otsustati:
1.Allkirjastada vallavalitsusega leping Randoja paadikuuri rendilevõtuks, et see taastada kultuuri- ja hariduskeskusena (sündmused ja käsitöökoolitus).
2.Remontida laululava (raha 30000 kr. eraldatud)
3.Projekt "Ruhnu saar riigilipuehtesse" Eesti lipupäevaks 4. juuniks.
4.Projekt "Värvime ära Ruhnu majad"
5.Luua etendus "Ruhnu elulood", mida etendatakse 2008.a. suvel.
6.Anda välja postkaardikogu "Vana Ruhnu".
7.Alustada fotoraamatu "Tänane Ruhnu" koostamist.
8.Taaskorraldada 2008.a. septembris "Ruhnu-kihnu mängud", milleks on ka fondid eraldanud
25000 kr.
9.Alustada projekti "Ruhnlased ajaloolistesse vestidesse", et kõik Ruhnu naised-mehed-lapsed saaksid eelolevaks suveks endile Ruhnu vestid. Hinna alandamiseks taotletakse raha fondidest.
10.Pidasime plaani ka kiviaedade taastamisest
15.Kavandamisel on "fotodessant" Ruhnu.
Oleme loonud kontaktid mitmete fondide ja samuti ka maakondliku Leader-programmiga.
Ruhnu Kultuuri- ja Haridusseltsi kuuluvad:Ariin Kollom (juhatuse esimees), Priit Kapsta, Urmo Uueni, Ave Viirma, Kadri Tukk, Kaarel Lauk, Kristel Lauk, Jaan Urvet, Anne Tõnisson.

Kõik seltsi liikmed teevad seltsitööd tasuta.Selt on avatud kõigile soovijaile, elate te siis Ruhnul või kusagil mujal. Kes tahavad Ruhnu Kultuuri- ja Haridusseltsiga liituda, võtku ühendust Ariiniga.Meie koosolekud on avalikud ning kõigi mõtted ja ettepanekud on teretulnud.

Jaan