30 November 2007

veel voolust


Mõned selgitused veel elektriteema juurde:

Põhimõtteliselt tehakse töid elektrivõrgus sellisel viisil, et lülitatakse remonditav/ehitatav seade välja, tehakse töö ära ja lülitatakse pärast sisse.Nii ehitatakse alajaamu, õhuliine jne. igal pool Eestis , Pärnus, Tartus, Tallinnas ja mujal. Plaaniliste tööde tegemiseks on oma kord, mis näeb ette 7 päeva enne tööde algust elektrikatkestuse teatamise aja ja koha. Selline tegevus on kooskõlas nii kliendilepingutega, mida tarbija sõlmib EE-ga, kui seadustega. Täpsemat infot korra kohta saab EE kodulehelt http://www.energia.ee/index.php?id=1293. Siiani pole me sellist teguviisi täpselt järginud just nimelt sel põhjusel, et kui võtta terveks päevaks Ruhnus vool ära, siis põhjustab see tõenäolisemalt suuremat rahulolematust klientide seas, kui üksikud elektrikatkestused päeva jooksul, millest suur osa  inimesi on informeeritud(olen seda palunud teha elektrijaama töötajatel). Kuna tuulikute ja diiseljaama seadistamine ei ole lõppenud ning tõenäoliselt ca. nädala pärast peame uuesti antud tööga tegelema, siis on üheks võimaluseks sellel ajal tarbijapaigaldis üldse välja lülitada. Ma arvan siiski, et see ei oleks mõistlik just klientide huvides, kuid võib juhtuda, et tööde tegemiseks hädavajalik, lugedes blogist tarbijate pretensioone.
Juhul, kui kellelgi on konkreetseid pretensioone mõne rikkiläinud elektriseadme osas ja leiate, et selles on süüdi pingekõikumised, siis tuleks sellest teada anda elektrijaama meestele Udole või Sulevile, või siis mulle telefonil 5046070. Juhul, kui seadme riknemises on süüdi pingekõikumine, oleme nõus hüvitama kahjud.
Lisaks paneme ennem tööde algust välja info töödest Vitali kaupluse kõrvale teadetetahvlile.
Või küsiks hoopis tarbijate enda käest: Kas on parem, kui teatame pikemalt ette ja võtame tööde ajaks voolu ära (hommikul ca 9 kuni 16-ni) või lepime ajutiste lühikeste elektrikatkestustega, mille täpset aega me ei oska öelda. Korras elektriseadmed muide ei tohiks selliste voolukatkestuste korral rikneda.
Ma ise küll arvan, et kui me selle rohelise energia projekti Ruhnus ükskord korralikult  käima saame, tuleb sellest kasu ka saareelanikele, sest tegemist on ainulaadse lahendusega maailmas ja see peaks huvi saare ja seal toimuva vastu tõstma omajagu. Nii et võiks asjale vaadata ka niipidi.

Priit Miljan
AS Elektriteenused