22 February 2008

Noppeid Ruhnu Foorumist

Mister mouser on tulnud välja viimase aja kõige tobedama Ruhnu „sõbraliku” ideega – panna Luise poe bangalo piirkonda yles live web cam. Idee iseenesest on tegelikult pärit Karlalt, kes igatses ylevaadet poe juures toimuvast (et kas miskit mõnusat seltskonda poe juurde ehk kogunemas on, muidu käi niisama mitu korda asja eest teist taga jalutamas või passi pool päeva tyhja bangalote juures). Mouser on aga teatud tuntud tehniline innovaator, näe lepib Luisega kokku ja teebki ära. Natuke ehk edevusest ja sutsuke ka mandrisõprade peale mõeldes. Tegelikult võiks ta selle kusagile oma koduvärava kylge riputada või ehk päris koju, oma siseruumidesse paigaldada, et oleks siis nagu väga avalik persoon või niimoodi. Totruse tipp aga oleks MEIE privaatsust maailmale näitamiseks yles riputada.
Jyri pakkus ka hea idee välja: paneks kaamera mõnele Kallikese hobule pää kylge, näeks, mida opa vaatab ja mida sööb. Ehtne discovery.

Teine hapu teema on nn. asfalttee kyla ja sadama vahel. Sest nagu revlis selle teema avaartiklis mainib, on hulk tatipäiseid (kõlab nagu noorema generatsiooni moodi) hankinud enestele uue aja liikurid, milledega tinunnise peaga nobedasti edasi-tagasi liigeldakse ja kindla peale mõni varsti ka kabelimatsuga maha saab. Sest tee on nyyd liiga hea.
Asja esialgne mõte oli ikkagi tolmuvaba pinnakattega teega maha saada. Ja protesti kutsub esile hoopis selle tolmuvabaduse asfaldilik välimus. Kihnus on selline osadele teedele paigaldatud. Hoolimata sellest, et sealne elanikkond on oma kymme korda suurem ja liikureid igayks ka mandrilt kaasa tuua saab, pole nagu kuulda olnud kolarite hyppelisest juurdekasvust. Ruhnus on noorgeneratsiooni käsutuses teadaolevalt yks punane kummipõletaja, millega sageli-sageli foorumi rahvast (kui nad saarel juhtuvad olema) liikumas näha võib. See kimamise jutt oleks siis nagu rohkem teie omavaheline teema.
Ebameeldiv see tume asfaldi värv tegelikult on. Muinsuskaitsjad või rohelised, ehk kes iganes, peaksid sellise imago Ruhnule toomist kõigiti takistama. Olevat ju ka muid lahendusi, et takistada suvise põuaajaga kaasnevat laus läbitungimatu ja igale poole tungiva tolmu teket. Suvel on sadama teel väga palju inimesi (ca. 4000) liikvel ja ka vaid yhe auto tolmusaba pysib metsavahelisel teel oma pool tundi. Keegi ei peaks sedasi 3,5 km tolmus jalutama ja saastunud õhku sisse hingama.

Priit