13 June 2011

Andrese murele jätkuks

Seesugune ükskõikne suhtumine austet vallaametnike poolt tundub olevat muutunud standardiks. Hr. Sünteri viimaseks stiilinäiteks on tema juhendamisel küla keskele kerkinud „installatsioon“, mis juba mitmeid päevi möödakäijate pilke köidab ja ruhnlasi piinlikkustundes kõrvale vaatama sunnib.



Kas tegu võib olla hästi läbi mõeldud šokireklaami või hoopis saareelanike avaliku mõnitamisega, peab küsima vahetult puhkusele pagendunud vallavanemalt eneselt. Selle asemel, et valla ainus ametlik avalik juba aastaid räämas seisnud infotahvel korda teha või asendada uue, konteksti sobivaga, tõstetakse see eemalt nurgatagusest keset lagedat muruplatsi ilmselgelt sobimatusse paika. Paigaldustöö otsesel teostajal oli tõenäoliselt keelatud ka vaaderpassi ja isegi silmamõõduvõime kasutamine, sest nii vildaka tulemusega ei rahulduks ükski korralik töömees ja veel vähem tellija.
Siin kohal peab küsima, miks on vaja jätkuvalt saarele juurde tuua võõrast ja selgelt ebakvaliteetset tööjõudu ning maksimaalselt vältida koostööd kohalike hinnatud ehitusmeistritega, kes saavad suurepäraselt hakkama keskkonnale kohase infotahvli valmistamise ning paigaldamisega, mida juuresolev foto samuti ilmekalt kujutab.

Minu poolt ei ole tegemist poliitilistest seisukohtadest ajendatud sopaloopimise, vaid õigustatud kriitikaga Ruhnut häbistava ja Ruhnu vastu suunatud tegevuse kohta. Proovige vaadata loodud kooslust läbi inimese silmade, kes saabub saarele esmakordselt ning jõuab meie uuest, Priidu poolt alati korras hoitud sadamast külasse, mille eesotsas avaneb juuresolev, vallavanema juhendusel sündinud vaade.
Masendav.

Käesolev teema ei ole oma tõsiduselt kuidagi võrreldav kaitsealuse koolihoone teadliku lagundamisega, kuid kõneleb selgelt sellest, et isegi lihtsa teadetetahvli haldamine käib vallaametnikul üle mõistuse.

Reigo.