15 August 2011

Ruhnu vallas kaardistati eelmiste põlvkondade tegevuse jälgi

Alates 2005. aastas on Riigimetsa Majandamise Keskus europrojektide kaasabil läbi viinud pärandkultuuri inventeerimist üle Eestis.
Pärandkultuur hõlmab märke meie esivanemate tegemistest, nende kommetest ning traditsioonidest, uskumustest ning harjumustest. Pärandkultuur on meie oma rahva ajalugu, osa meie kultuurist, osa meist endist.
Antud projekti peatähelepanu on suunatud just metsa kasvanud ning unustuse hõlm vajunud kultuurimärkidele. Vanad teed ja kohanimed, puisniidud ning lautrikohad – need on vaid väike osa tähelepanu all olevatest objektidest.
Selle aasta kevadel kaardistati kultuurimärke Ruhnu saarel. Kokku inventeeriti 44 objekti, mille hulgas oli nii kohanimesid nagu näiteks Korsbacka ja Gräna kui ka erinevaid sõjaaegseid ehitisi nagu näiteks Raadiolokatsiooni objektid saare lääneosas. Kõik inventeeritud objektid saavad varsti avalikuks läbi maa-ameti kaardiserveri (http://xgis.maaamet.ee/xGIS/XGis >kaardirakendus „pärandkultuur“). Antud objektide hulgast on välja valitud 3 eredamat näidet – raudtornid, Valgi tõrvaahjud ning piirikivid Ruhnu saarel. Nende objektide kohta saab lähemalt lugeda üsna pea ilmuvast Saare maakonna raamatust. Juba ilmunud maakonnaraamatutega saab tutvuda Internetiaadressil: http://www.rmk.ee/teemad/parandkultuur/lisalugemist.
Maa- ning metsaomanikele, kelle valduses objekt asub, ei kaasne kohusutsi riigi tasandil. Inventeerimise üheks eesmärgiks on kindlasti teavitustöö. Edasi on omanikul võimalus soovi korral pärandkultuuri objekte eksponeerida, arvestada objektidega näiteks matkaradade planeerimisel. Ennekõike soovitakse ennetada teadmatusest tulenevat pärandkultuuri objektide hävimist (nt raietööd).
  Ruhnu vallas inventeeris pärandkultuuri Kersti Siim (telef: 5383 8119, e-mail: kersti.siim@gmail.com). Suured tänud kõigile abistajatele väärtusliku info ning kaasaaitamise eest!

Kersti Siim