24 October 2011

Fast moving Saare Maavalitsus

Kõigi poolt armastatud Saare Maavalitsus on endiselt lemmikute seas: maavalitsuse poolt sõlmitud tellimusreiside lepingus laevaga Arabella ilutseb endiselt säte: Esmatarbekaubad (fast moving consumer goods) on kohalikule elanikule ...

Oma riigis, oma maakonnas, oma vallas, oma külas pean ma lugema võõrkeelset teksti avaliku teenuse osutamise tingimustes. Millal ruhnlased küll saarlaste (lollide) ikkest vabanevad?

Kaarel




Lugupeetud härra Lauk


Olete pöördunud Keeleinspektsiooni poole palvega selgitada, kas Saare Maavalitsuse poolt sõlmitud Roomassaare-Ruhnu laeva tellimusreisi lepingus (lisa 5, p 4) on võõrkeelse teksti kasutamine keeleseadusega kooskõlas.

Vastuseks teatan, et keeleseadus ei reguleeri lepingu keelekasutust ning võlaõigusseaduse kohaselt on lepingu keel lepinguosaliste kokkuleppe küsimus.

Teie kirjeldatud juhtumil aga on tegemist kohaliku omavalitsuse sõlmitud lepinguga, mille sisuks on anda avalikkusele teavet laevaliinil kehtivate pileti- ja kauba- ning pagasiveohindade kohta, mistõttu lepingu lisa tekst peab olema kättesaadav eesti keeles. Kuid ka seda laadi tekstides võib võõrkeele kasutamine teatud juhtudel osutuda otstarbekaks juhul, kui võõrkeelne termin on lisatud teksti selguse ja üheselt mõistetavuse huvides mõnele eesti keeles uuele mõistele (näiteks ingliskeelsed infotehnoloogiaterminid).

Kõnealuses lepingulisas on tahetud kasutada ingliskeelset mõistet fast moving consumer goods arvatavasti samal põhjusel, kuid antud juhul ei too see oodatud selgust, vaid pigem võib segadust tekitada, sest inglise keeles tähistab mõiste fast moving consumer goods nii esmatarbekaupu, sh toiduaineid, kui ka alkoholi ja karastusjooke. Samal ajal ei pruugi kõik esmatarbekaubad kuuluda fast moving consumer goods mõiste alla.

Esitame Saare maavalitsusele ettepaneku kõnealust lauset täpsustada ja kaaluda ingliskeelse väljendi vajalikkust.


Lugupidamisega

Keeleinspektsioon
Endla 4, 10142 Tallinn
Telefon: 626 3346
Faks 660 9883
keeleinsp@keeleinsp.ee
www.keeleinsp.ee