24 March 2012

Tähelepanu, Suveaeg !

Suveaeg on vööndiajast ühe tunni võrra hilisemaks nihutatud kellaaeg. Suveajale minnakse Euroopas märtsi viimasel pühapäeval kell 2:00 ja tagasi vööndiajale minnakse oktoobri viimasel pühapäeval kell 3.00. Siis keeratakse ajanäitajad tund aega tagasi. Mitteametlikult nimetatakse vööndiaega ka talveajaks.



Suveaja kasutamist põhjendatakse loodusliku valguse ratsionaalsemast kasutamisest saadava elektrienergia kokkuhoiuga. Ekvatoriaalvöötmes suveaeg majanduslikku efekti ei anna ning seda seal ei kasutata. (Wikipedia)



Ruhnus võib tulla kohalik elektrik teile öösel ise tuppa ja keerata kõik kellad taha ja edasi kui teie seda juba teinud ei ole. Tõsi on, et diislit peame meiegi kokkuhoidlikult tarvitama, sest tuulegeneraatorid kaunistavad Sjustaka rannikut lihtsalt puht-suurema muu mõtteta.
Nii, et ennem kui Pille ja Malle kevadväsimusest võitu pole saanud, peame me oma kallist diislit hoidma kui elu enese nektarit.
Keerake kella !

Esimest korda kehtestati suveaeg Saksamaal 30. aprillil 1916. Eestis mindi esimest korda suveajale 14. juulil 1917 (hiljem veel mõlema Saksa okupatsiooni ajal ja siis üle hulga aja 1. aprillil 1981). Tänapäeval kasutavad suveaega põhjapoolkeral Kanada, Ameerika Ühendriigid ja Euroopa riigid ning lõunapoolkeral Austraalia, Uus-Meremaa, Paraguai, Tšiili ja Brasiilia. Venemaa loobus 2011. aastal talveajale üleminemisest.
(Wikipedia)


Marten