14 October 2012

Etnograafilisi teateid Ruhnust. Ferdinand Leinbock. 1924.Katkendeid XIII


(Hülgepüügi) majanduslik külg

Hülge saadustest on kõige tähtsam pekk. Seda soolatakse talvel tünnidesse ja viiakse kevadel Kuressaare, Tallinna ja Pärnu turgudele. Ostjateks on enamsti nahavabrikud, kes sellest omale nahkade ümbertöötamiseks tarvisolevat traani valmistavad. 1924 a. kevadel ehitati Ruhnus ka esimene traanivabrik. Selle ehitas Pass-pere omanik Österman ühes oma kome pojaga suure saladuse katte all, ilma et ühtegi võõrast, ka ruhnulast selle sisse laseks. Nii ei saanud tema sisseseadega tutvuda. Vabrikuomanik ostab ka naabritelt hülgepekki üles ja töötab traaniks. Viimane on hästi kallim kui pekk. Nii makseti 1924 a. suvel traanupuudast 1100-1200 mk., kuna pekipuud maksis u. 700 mk.

(---) Liha süüakse nagu iga muu looma oma, värskelt, suitsetatud ja soolatult. Hülge sisekondi söödetakse keedetult sigadele. Nahast tehakse peaasjalikult jalaseid: loivu ja pastlaid. Enamus neist müüakse. Hind u. 600-1000 mk. tükk. Pojanahk on odavam. Püügi tasuvuse tõttu kaevatakse, et see järjest väheneb, eriti talvisel jäält püügil, kus paari nädala kohta vahel ainult 1-2 hülget mehe kohta saavat, mis aega enam ära ei tasu. Et aga aega saarel talve aegu palju on ega mingit muud teenimisvõimalust pole, siis jääb hülgepüük nüüdki veel peateenistuseks. (Hiljem sai ruhnlaste peamiseks tuluallikaks siiski paadiehitus, kuna hülgepüük aegamisi vanemate meeste tööks jäi. Võib-olla oli põhjuseks ka usin küttimine, mistõttu hülgeid lihtsalt vähemaks jäi. - K)