02 October 2012

Etnograafilisi teateid Ruhnust. Ferdinand Leinbock. 1924.Katkendeid II


Allikad

Siin esitatud kirjeldused põhjenevad peaasjalikult järgmistelt isikutelt saadud teadetele.

Brakman Arseni, Ruhnu komandant ja tuletorni ülem, peale selle veel politseinik, metsavaht, tolli- ja piiripolitsei ametnik j.n.e. Eestlane, perekonnamees, u. 30 a. Vana, end. meriväe ohvitser. Elab Ruhnus 1921 a. alates, kus hästi kodunenud ja ruhnulastega heas vahekorras. Temalt teateid ühiskondliku korra, pidude, söökide jm kohta.
Östermann Matts, Anders-perest, ruhnlane, 1924 a. Ruhnu vallavanemaks. Üks vähestest perekonnanimega meestest, mille peale teatud määral uhke. Vanus 60 a. ümber. Esivanemad Vormsist tulnud. Kõneleb ka eesti- ja saksakeelt. Temalt teateid hülgepüügi kohta.
Östermann Johannes, sama pere teiselt poolt. Ainukese Ruhnu kaupluse pidaja. Umb. 25 a. vana, naisemees. Kaunis räpakas härra, pea kogu saarega vastuolus, selle tõttu aga ka jutukam kui teised. Oli 1923/24 a. talvel käinud ühes teise mehega üle jää Kuressaares ja toonud sealt hülgekelguga posti kaasa, mis oli esimene sarnane juhtumine. Teateid hülge- ja kalapüügist.
Ulas Peter, Ulas-perest, 30 a. vana (hiljem tuntud kui Peter Shönberg ja kui Peeter Rooslaid - K). Meistrimees, kuigi iseõppinud. Teeb kuldsepatööd, joonistab, maalib. Tema tehtud on Dr. Kleini Runö, lk ... toodud akvarellid j.m. Joonised. Teenib oma töödega lõbureisijailt head raha. Temalt teateid ehetest, peakatetest jm.
Mickos Malla, Mickos-perest (hiljem Magdaleena Melders - K). Umb. 50 a. ntelligentne eit. Räägib hästi saksakeelt ja omab palju tuttavaid Riias, Kuressaares jm. Ühes sama pere II poolel elava Mickos-naisega mõlemad kuulsaimad rätsepatöö-meistrid üle saare. Neil üksi olla puu-schnitid riiete õmblemiseks. Valmistanud mitmele muuseumile tellimise peale ruhnu vanemaid ülikondi. Teateid riidetööstusest.
Pers Olga, Pers-perest (õige on Pärs - K), perepoja naine, u. 30 a. vana. Naisaarest pärit, elanud ka Tallinnas ja Peterburiski (?). Oskab hästi eestikeelt ja kõneleb Ruhnu kommetest tihti arvustavalt. Teateid naiste käsitöödest.
Pers ..., eelmise meheisa, üle 60 a. vana. Räägib hääl meelel soomekeelt, mida oskab Ruhnus kõige paremini. Teateid põllutööst j.m.
Kokas Tomas, peremees Kokas peres, ligi 50 a. vana. Räägib kogu perega kaunis head saksakeelt. Tema tütardest on kuulus Kokas-Lisa, tuntud oma laialdaste austajate tõttu Riiast Kuressaare ja Tallinnani, mille „tagajärjena“ tal ka u. 7 a. vanune väljaspool abielu sündinud tütar. Oli muu seas 1922 a. Sügisel Tartus prof. T.H.Kjellini teenijaks (Tor Helge Kjellin – Rootsi kunstiajaloolane ja Tartu Ülikooli esimene kunstiajaloo professor aastatel 1922-1924 - K). Isalt teateid põllutööst, söögimajandusest j.m.
Isaks Fredrik, u. 50 a. peremees. Naine oskab eestikeelt. Teateid riietest, söökidest, pulmadest j.m.
Iskas Isak, u. 45 a. vana, kehvemaid (kehval järjel? - K) peremehi Ruhnus. Teateid kalastusest jm.
Jons Fredrik, u. 60 vana, rikkaim peremees Ruhnus. Kutsutakse „Ruhnu juudiks“ ihnuse tõttu. Kaval ja osav mees, kaunis arenenud. Lühemaid teateid põllutööst j.m.
Hollingers Johan, u. 50 a. Soliid ja asjalik. Teateid veesõidukitest.
Hollingers Peter, eelmise värske poolemees. U. 40 a. vana. Terminoloogiat j.m.
Berens ..., u. 60 a. pereisa. Kehv mees. Kalastusest.
Mass Henrik, jõukas u. 55 a. peremees. Teateid kalastusest.
Lorentz Juhan, u. 40 a. peremees. Kalastusest teateid.
Ulas Juhan, u. 50 a. vana, Peetri naaber. Teat. kalast. j.m.