01 April 2014

Lubage minul kui volikogu esimehel kommenteerida



Lubage minul kui volikogu esimehel kommenteerida 1.aprilli Eesti Päevalehes ilmunud artiklit, kus muuhulgas leiab käsitlemist munitsipaalmajade ehitamine Ruhnu 2025 aastaks.
Juba järgmisel volikogul arutatakse munitsipaalmajade ehitamist saarele. Küla piiridesse ehitatavad  majad ei tohi olla kõrgemad kui uue kiriku torn, seevastu külast väljapoole püstitavad  elamud on tõelised  kõrghooned, sest vastavalt kehtestatud tingimustele on kõrguse piiranguks siin vana tuletorni kõrgus merepinnast, mis võimaldab ehitad kuni 28 korruselisi maju.
Nüüd tekib küsimus, kes nendes elama hakkavad. Siin on Ruhnu omavalitsusel ja volikogul võimalus anda tõhus panus Eesti Vabariigi kohustuste täitmisele rahvusvahelises plaanis. Nimelt osa elamispindu on juba täna broneeritud  Süüria põgenike majutamisele. Ehitatav SPA kompleks Ruhnu ravivee puurkaevu vahetusse lähedusse võimaldab vastu võtta taastusravile näiteks Ukraina kodanikke, seda enam, et üks kiirabiauto on juba täna saarel olemas koos väljaõpetatud mitme meeskonnaga.
 Nende plaanide elluviimiseks vajab laiendust ka Ruhnu lennuväli, mis võimaldab siin vastu võtta ka  suuremaid reaktiivlennukeid. Muidugi peame eelnevalt saame kokkulepped lennuvälja lähedal praegu elavate  kahe talu omanikega, sest  tõenäoliselt need majapidamised jäävad lennuvälja laiendamisele ette.  Muidugi teeb volikogu pakkumise neile valida uueks elukohaks ükskõik missugune korter mõnes kõrghoones.
Nende plaanide jõustumisel lisandub Ruhnu ilmselt ca 120-150 püsielanikku ja teine samapalju aastaringseid turiste. Sellega tõuseb omavalitsuse tulubaas  ca 90-95% ja ettevõtlustulu 140%.

Volikogu esimees
Mati Raal