21 February 2018

Hülgedieet.


Hülgeküttimise eesmärgid sõltusid piirkonniti. Kas naha ja rasva, kas liha ja rasva, kas kalavarguste pärast jms. Keskendume hülge söödavusele.

Oskar Loorits "Endis-Eesti elu-oli I" 
http://www.folklore.ee/rl/pubte/ee/eluolu/elu1/sisu.html

ERM, EA 30, 510/4 < Mustjala khk., Mustjala v., Kugalepa k. - Amanda Raadla < Aadu Väärt, 72 a. (1937).

Hülgeid püüti nende liha pärast. Hülgeliha oli hää haganaleiva kõrvane, seda söödi värskelt. Harvem tuli ette, et hülgeliha kuivatati — sel korral, kui see suveks hoiti. Suvel aga läks liha, mis vähegi rasvane oli, haisema (präänima). Ainult ilma rasvata vana hülgeliha aitas suveks hoida, kuid see kuivas ka siis kõvaks nagu mäda puu. Rasvast valmistati pallisid: odrajahud ja rasv sõtkuti leivakünas hästi segi, siis keedeti katlas ja roog oli valmis, seda söödi kuumalt. Noore hülge liha oli täiesti pehme ja hää maiguga. Vana hülge liha oli kõva, ilma rasvata ja kõva nagu, puu, see anti enamasti seale, kui noorte hüljeste liha jätkus. Rasvaga määriti saapaid, kingi, hobuseriistu ja tarvitati ka arstirohuks. Vankrimääreks pole hülgerasv kõlbanud; kes sellega vankrit määris, selle vanker lagus ära: rasv võttis kodarad rummu seest lahti. 


Selline joonis ühest uurimusest. Jorma proovis tõlkida aga jäi mõne osaga hätta.
http://northernwildernesskills.blogspot.com.ee/2018/01/sjalen-seal-hunting-in-northern-baltic.html



http://www.kihnukyek.ee/hulgeliha/

Hülgeliha süüakse Kihnus väga hea meelega, keedetakse koos kartulitega või suitsetatakse, olen valmistanud ka kotlette, mis on väga maitsvad. Hülgeliha on kindlasti üks eripära, mis eristab kihnlasi muust mandrist. Soovitan võimalusel seda kindlasti proovida!
Hülgeliha soolati astjasse, kuivatati ja suitsutati. Soolast hülgeliha kuivatati kerisel, mis andis parema maitse. 20 saj I poolel oli hülgepüük Kihnus ja Ruhnus peamine elatusallikas. Ruhnu mehed olid kihnlaste peale kadedad kuna kihnlastel oli palju lapsi, arvati sellepärast, et mehed sõid toorest hülgeliha.
Oktoobri lõpus püüti võrkudega hülgeid, hülgeliha soolamiseks oli eraldi kapp, sest liha on vänge lõhnaga. Põhiline hülgepüük, käis ikka talvel jää pealt, mehed olid merel jääpeal nädalaid. Kodust võeti kaasa 7-8 leivapätsi, soolaliha, kartuleid. Süüa keedeti merel ühes potis. Kui keedeti sealiha, siis iga mees pani oma lihatükile puumärgi külge, et pärast keetmist igaüks oma tüki ära tunneks. Seda tehti selleks, et mõnel mehel oli suurem ja lihasem tükk, mõnel jälle kehvem. Merel keedeti ka värskest hülgelihast suppi, kõige parem oli hallhülge poja liha. Hülge lasknud mees sai loivad, millest sai teha head jalavarjud. Kui hülgeid veel Kihnus kütiti, oli hülgeliha igapäevane leivakõrvane toit. Aeg oli vaene, aastas peeti 1 siga ja peamiseks toiduks oli see, mis meri andis. Suurel reedel on traditsiooniliselt keedetud hülgeliha.
PS! Mind huvitab ainult teoreetiline pool.
A.