10 October 2012

Etnograafilisi teateid Ruhnust. Ferdinand Leinbock. 1924.Katkendeid IX


 Karjakasvatus

Selt alalt on minu teated üsna vähearvulised. Mis Ruhnus eriti silma torkab, on sealne suur loomade arv ja sellega ühenduses kehv toitmine. Nii peetakse pere kohta 4-6 isegi 8 hobust, mis on väheldase kasvuga ja vist kaunis nõrgajõulised, nii et neid just põhjuseta alati kahekaupa vedama ei panda. Kaeru ei anta hobustele sugugi, ainult heinu ja vett, hädakorral heinte asemel põhkugi. Suvel käivad hobused külavahel karjas, muude loomadega läbisegi. (---) Et hobust ainult põllutööks ja vedudeks tarvitatakse, mitte kunagi aga sõiduks (laulatuselgi käiakse jalgsi), siis ei ole ka tema eest sarnast hoolitsemist kui mandril.

Lehmi on 3-5 tükki pere kohta. Need on väheldased loomad, punase karvaga, mingisugune kohalik tõug, nagu hobustelgi, kuna värsket verd kusagilt juurde tulemas pole. (---) Nahad lähevad jalatsite valmistamiseks, kuna vasikanahast ka pikke merepükse õmmeldakse.

Lambaid on samuti rohkesti, kuna kõik riided oma villadest valmistatakse ja tihti villu veel lisakski tuleb osta. Eriti otsitavad on valged lambad, kelle vill läheb hülgepüügi ülikonna valmistamiseks.

Sigu peetakse Ruhnus väga palju, 10-20 tk. pere kohta, toidetakse selle eest aga väga viletsasti. Suvi läbi on nad täiesti oma pead, elavad metsas ja muutuvad vahel päris metsikuks, nii et neid sügisel püüdma ja väevõimuga kodu tooma peab. Ruhnu siga on väga metsiku välimusega: must, pikk ja kõhn, pika ninaga, pikkade püstiseisvate harjastega ja väga visa kasvuga. Nägin hra Brakmani juures ühte kahe aastast Ruhnu tõugu siga ja selle kõrval 1/2 aasta vanust Saaremaalt toodud põrsast. Mõlemad olid päris ühesuurused, kuigi neid ühtlaselt oli toidetud. - Viimastel aastatel olla ostetud ja saarele toodud ka paremaid sorte. Enamus on siiski veel kohalikku tõugu, mida ruhnulased eelistavad eriti tema pika harjase tõttu. Viimast tarvitatakse peaharjade tegemisel, kui ka igasugu nahaõmblimise tööde juures niiditeritamiseks. (---) Tapetakse sigu 3-4 aastastena. Pekki saab neist väga vähe.

Koeri peetakse Ruhnus rohkesti, tihti 3-4 tükki peres. Eelistatakse suurekasvulisi, kes hülgepüügil suureks abiks. Neil peavad olema head jahikoera omadused, kuna hülgepüügiks nad saavad veel eri-dressuuri. Et koer talvisel hülgepüügil kütile lahutamata seltsiliseks, siis peetakse temast lugu, lastakse alati tuppa jne. Sellest vist tulebgi see muinasjutuline kirpude rohkus, millega Ruhnu ju ammu kuulus. Kutsikaid ostetakse sagedasti ka linnadest, nii et siin mitmeid sorte leidub.

Anisid ja parte on rohkesti. Need käivad karjas, külavahel ja kaugemalgi. Mitmel pool saarel, põlluaidade ääres võib näha erili(si) ani- ja pardimaju, tugeva koerakuudi suurused, kuid jämedatest palkidest raiutud. Neis leiavad linnud vihmaga varju ja ka öökorterit.Pardid on väga valid lendama: tormavad vahel terve karjaga ühe hooga läbi terve küla.

(---) Kanu peetakse ka ainult oma tarvideseks. Müügiks mune ei jätku, vähemalt ei anna see nimetamisväärst sissetulekut.

Ka miski merilind, vist koslas, käib Ruhnus külas pesitsemas, kus neile suured, pea silgutünni suurused kastid puude otsa üles on seatud, nagu kuldnokkadelegi.

Mesilasi Ruhnus ei peeta ega olla neid kunagi peetudgi (P.Ulas).