06 October 2012

Etnograafilisi teateid Ruhnust. Ferdinand Leinbock. 1924.Katkendeid V


 Taimetoit

Taimetoidul on Ruhnus kõrvaline osa, kuna pearaskus lasub lihal ja kalal. Erandi moodustavad ainult leib ja kartul, mis kumbgi küll pea ühegi söögi juures ei või puududa. (---) Et keeduvilja, nagu ube, herneid, porknaid jne ei kasvatata, siis on eriti suppide valik üsna väike. Keedetakse kartuli-, kapsa- ja tangu ehk kruubi suppi, harilikult lihaga, pidudel ja pühadel ka klimpidega. (---) Tange ega kruupe Ruhnus ei tehta, need ostetakse mandrilt või vahetatakse hülgerasva resp. nahkade vastu.

(---) Kördi tarvitamise kohta puuduvad mul teated. Ka pudru ei juhtunud ma 2 nädala sees üheski peres nägema, kuigi seda tehtavat, vähemalt kartulast ja ka odratangust. (---) Samuti on tundmata kama.

(---) Keeduvilja ja üldse rohelist tarvitatakse Ruhnus väga vähe. Nii loetakse seal mittesöödavateks niisuguseid taimi kui sibulad, kurgid, kõrvitsad. Sellepärast ei kasvata neid ka keegi. Kapsad on õieti ainukene keeduvili, mida kasvatatakse ja söödakse. Neid tarvitatakse enamasti sissetehtuina.

(---) Seeni Ruhnus ei sööda, kuigi neid seal palju kasvab (Elleni teatel oli siiski üks inimene, kes seeni sõi – tema vanaema, ülalnimetatud Pärsi talu Olga, kes oli Naissaarelt pärit ja ka Tallinnas elanud). Metsamarju süüakse, kuid neid on saarel vähe saada. Laidub maasikaid, mustikaid, pohlakaid ja veel mingisuguseid marju, mis „suuremad ja hapumad kui pohlakad“ ja kutsutakse „trenju“ (ehk siis jõhvikad – K). Aiavilja peale väheste õunapuude ja sõstrapõõsa ei kasvatata (hilisemas tekstis väidab Leinbock, et marjapõõsaid tema ei näinud).