05 October 2012

Etnograafilisi teateid Ruhnust. Ferdinand Leinbock. 1924.Katkendeid IV


 Liha

Loomatapp on harilikult oktoobris, eriti Mihklipäeva paigu. Tapmist toimetatakse noore kuu aegu, siis ei keevat liha kokku (T. Kokas). Tapab muidugi igamees ise. Siga ja lammas tapetakse noaga, lehmad aga kirvega, lüües kukla augu kohta, sarvede ja kõrvade vahele.

(---) Metsloomi Ruhnus peaaegu ei leidugi, peale mõne jänese (Gustav Vilbaste 1932. a andmetel valgejänes). Viimast aga ei sööda: see olevat vist piiblis keelatud, kuna tal küüned otsas (Brakman).poisikesed kõmmutavat neid ometigi maha, kui näevad ja söövat ka nahka. Keetma pidavat nad aga selleks näpatud pajas ja salamahti kas metsas või mujal varjulises kohas, sest naised ei anna kunagi selleks oma söögipada ega keeda ka niisuguses pajas enam omale süüa, kus jänes sees keenud. Meri- ja metslindusid, peaasjalikult parte, lastakse ja süüakse palju.

Peale muu süüakse Ruhnus ka hülge liha (ometigi mitte pekki!), mida keedetakse ja küpsetatakse nagu igat muud liha. Noorem põlv siiski enam hülgelihast ei hoolivat.

(---) Liha suitsetamist toimetatakse samuti forstu katuse all, nagu kohta mainitud. Kõige harilikum liha tarvitamise viis on aga keetmine; talvel, kui sagedamini ahju köetakse, ka praadimine. Hülgeliha ei olla soovitav praadida, sest ta andvat siis traani maiku. Liha keedetakse harilikult kartulitega koos, seal juures rohkem „lühikese leemega“.

Meresõidul pannakse koorega kartulid keetes liha ja kala tükid kartulite peale, kas pärast vee ärakurnamist või koguni enne seda. Et iga mees omal leival on, siis hoolitseb ta sarnase korral oma portsjoni eest ise. Ruhnu postilaeval nägin koguni, et tüdrukud oma lihatükkidele õuemärgid kamara sisse lõikusid, et poisid, kes vigurite peale meistrid, neid üle võtta ei saaks. (---) Sülti ei valmistata ega sööda Ruhnus hoopis. Liha tarvitatakse jõukamates peredes aasta ringi, talvel muidugi rohkem, kuna suvel kalale enam rõhku pannakse. Üldiselt on Ruhnus liha tarvitamine suur, sellepärast ka loomigi palju.