04 December 2015

Natuke keeleuuendust ei teeks paha

Mõni aeg tagasi oli Saaremaal kõva kisa ja kära seoses kolme valla ühinemisega, et kas nimi "Saaremaa vald" kõlbab või ei kõlba. Et kas saarlane, kes elab Saaremaal ja on Laimjala valla vm valla elanik on siis kehvem mees kes elab Saaremaal ja on ka ühtlasi Saaremaa valla mees. Et siis Saaremaal elav ja Saaremaa vallas elav kodanik on kaks korda kõvem saarlane kui muidu Saaremaa mees.

(Tegelikkuses me teame, milles kakluse põhjus: loodetavasti lähitulevikus toimuv liitumine Saaremaal toimuks arusaadavalt "Saaremaa valla" nime alla, liitumine toimunuks siis vähemalt nimeliselt, kui mitte sisuliselt "emavalla" ja "ülejäänute" vahel.)

Siinkohal tuleb aga meenutada, et naabersaare Saaremaa mehed on poolkogemata kaaperdanud või omandanud üldse "saarlase" mõiste. Vaatame ÕS-i: sõna "saarlane" tähendab kas "saare-elanikku", ehk siis saarlast, kihnlast, ruhnlast jne, või siis "Saaremaa elanikku". Mida väljakujunenud tavakeeles tähendab "saarlane"? Loomulikult Saaremaa meest, mitte hiidlast, ruhnlast, kihnlast jne. Siit - tavakeeles puudubki mõiste saarlaste ehk saare-elanike kohta. Ehk kuidas nimetada kõiki Eesti saarte elanikke ühe nimega? Pole. Nimetus "saare-elanik" on eesti keeles kohmakas ja ei vasta keeletraditsioonile. (Meenub sõna "koopa-elanik" või "prügimäe-elanik" vms. Igal juhul midagi jubedat.)

Siit ettepanek - taastada nimetus "saarlane" kõigi Eesti saartel elavatel inimeste jaoks. Mida teha? Naabersaare nimest "Saaremaa" ei pääse me üle ega ümber, ka neil on õigus oma nimele. Aga miks mitte "saarel" (III vältes) - saarlane, kihnel - kihnlane, ruhnel - ruhnlane, prangel – pranglilane, muhulane – muhkel, piirissaarlane - piirel jne. Mitmuses siis saarlid, kihnlid, ruhnlid, pranglid jne.

Praegu kõlab asi nii, näide 1: "Kihnu saarele tulid Kihnu-Ruhnu mängudeks kokku saarlased nii Kihnust kui Ruhnust. Ka pealtvaatajaid oli palju, saarlaste seas oli nii saarlasi, hiidlasi, pranglilasi ja vilsandlasi. Pealtvaatajate seas oli ka mõni saarlane Vormsist ja Muhust. Oli tore saarlaste pidu." Kas pole segane?

Kas ei kõlaks paremini, näide 2: "Kihnu saarele tulid Kihnu-Ruhnu mängudeks kokku nii kihnlid kui ruhnlid. Ka pealtvaatajaid oli palju, saarlaste seas oli nii saarleid, hiidleid, prangleid ja vilsleid. Pealtvaatajate seas oli ka mõni vormsel ja muhkel. Oli tore saarlaste pidu." Kas ei kõla toredasti?

Kaarel,

ruhnel