29 April 2007

Sadamakapteni päev



Päev algas hommikukohviga Ariini köögis, jätkus kohaliku kaubandusvõrgu külastusega ning Ringsu sõitmisega ja lõppes ükskord sadamast Kaido furgooni salongis külla naasmisega.
Ruhnu sadamakapteni päev nr 1 on toimunud! Ja ajalugu on sadamaõhku kirjutatud. (kaameraisse ikka ka). See jääb alles. Ütlen kohe alguses, et oli selle aasta uhkeim üritus. Vaatamata üha enam päeva peale pööranud tuulele, mille tõttu ka Pärnumaalt teele asunud kaater nina ringi pidi pöörama ja Ruhnu sadamas randuda ei saanud.
Igatahes oli kolmandik saarerahvast kogunenud laupäeva õhtul sadamasse pidu pidama ja uue kohaliku kalendripäeva sündi tähistama. Mitmed tulijaist temaatiliselt triibulised.
Ja siis, pärast pasunasignaali ja taevaterrassilt sadamakapten Priidu poolt õhtusse hüütud avasõnu, algas programm.
Ennustusvõistlus. Õige vastus 46 (teab, kes kohal oli). Kaido hiilgas täpsusega. ("Elagu elekter!"). Ja siis... Aerutamisvõistlus suurtele. Kolm kolmest paatkonda kütsid merele pärast seda, kui Kaarel, Priit ja Kaido esimeses etapis kalad olid puhastanud. Aga paraku, nagu suurvõistlustelgi juhtub – murdus Priidu, Andres Luige ja Heiki Kuke paadi aer. Sõudsid siis mehed umbes nõnda nagu Veneetsia gondliga piki kanalit. Ometi - Fair Play auhind siinkohal Kaidole, Aarele ja Tuulile, kes üheaerulised slepis kohale toimetasid. Sõbralikult ja seltsimehelikult.
Püssi lasti ja auringi joosti ja saluut sinna lõppu ja kompleksvõistluse võitjad olid Rainer, Kaarel ja Udo. (auhinnaks anti triibulised meremehe särgid. tort ka.)
Lastele oli samuti aerutusvõistlus. Tuuli, Mathias, Elen ja Emma olid esimesed.
Siis söödi ühise-paja-suppi, mille Elvi segasorti kaladest keetis. Ave oli küpsetanud saia. Gurmaanseks kulminatsiooniks sai kaasa toodud kalaroogade konkurss. Maiu õunamahla marinaadis kala, Raineri soolasiig, Anne kala väga paljumaitselises marinaadis ning Ariini ja Kadri kiluvõileivad. Anne pärjati parima kalatoidu koka tiitliga. Pühendusega puukulp perenaisele!
Veel toimus see, et heideti päästerõngast. Täpseimad heitjad Kaarel ja Ariin. Söödavad auhinnad jagati ühiselt, kala pandi grillile ja siis läks tantsuks.
Õige jah, enne veel – saluut. Ilutulestik. Teate, ilus oli. Taevaterrassil seistes. Merepeegel võimendas tehistähtede valgust. Kes teab, äkki nägid naabrid ka.
Ühel hetkel süttisid muulituled.
Kuutee vees jäi kestma, kui ruhnukad tantsisid. Kes teab, kui kaua.
Priit (ja org komitee) luges päeva õnnestunuks ja ma tean vaid neid, kes ühtisid arvamusega. Oli, oli kõnelemist väärt sündmus.
* Vaatasin mõneks hetkeks viimast, öösse ununenud tantsijaskonda ja igasugused head mõtted olid peas. Niimoodi, nagu oli, on ainult Ruhnus.
-Kadri

P.S. Kaatrikohtade broneerimine järgmise aasta samaks sündmuseks on alanud!
Pilt on Priidult ja see suurem on Maiu aparaadist tulnud.