16 May 2007

Turismitamisest

Nädalavahetusel poeseinale kogutud EI allkirjad tunnistavad siiski veelkord, et majutajatel (ja ka teistel eitajatel) pole selget ja ühest arusaama tegelikult juba kättesaabunud massiturismist Ruhnus. Ükski "Ei" seal seinapeal ei muuda tõsiasja, et Ringsu sadam oli juba eelmine aasta jahisadamate külastatavuse poolest Eestis esikolmikus ja saab tõenäoliselt olema seal ka edaspidi. Ainult, et külastuste arv muutub järjest suuremaks.
Sellest johtuvalt on ka eelmise aasta ca. 4500 inimese asemel oodata palju enam väljastpoolt tulijat. Enamusel neist on arusaam, et mujal kehtivad loomulikud hüved nagu toit ja elementaarne majutus on paigal olemas. Ega nad ju ei teadvusta enesele, et kogu seda rahvamassi peab roogadega varustama kaks pisikest külapoodi. Et metsad, lagendikud ja muu maa saarel kuulub ka kellelegi ning igale poole pole lubatud telki ja lõket püsti panna.
Seepärast on igasuguste JOKK konkurside läbiviimine lausa eriliselt lühinägelik ja saare suhtes vastutustundetu. Massiturismi saab suunata ja kaasajastada. Kui vald ei julge oma viimaseid maareserve erasektorile isegi karmide lepingutega rendile anda ja ootab aina mingit veel paremat varianti, siis kas oleks ehk vaja hoopis pöörduda valitsuse poole ja nõuda sama laiajoonelist suhtumist maal asuvate struktuuride arendamisse võrdselt sellega, mis toimub sadamas. Värav on meil vägev, aga minna pole sellekaudu nagu kuhugi.
Lihtsalt tegelikkuse Eitamisega tegelemine on suht mõttetu tegevus, hiljem imestatakse ja pahandatakse, et miks võim (ruhnukad ise) õigel ajal midagi ette ei võtnud.

-Priit
See mind jah nagu vaevab, uusruhnlane nagu ma olen.