21 July 2007

Ringsu sadam ja regatt










¤¤¤¤¤¤¤Eh-ehh, saigi teoks! Ruhnu sadama uus mahutavuse rekord on seega 102 alust, nendest 93 purjekat, 3 kaatrit, 5 kalapaati ja reisilaev Aegna. Ühe suure Soome katamaraani pidin Limo randa ankrule saatma ja Lasisele tuli lihtsalt Rojast väljasõidu mõte maha laita.
Aga uhke üritus, selle suve tippsündmus, oli see kindlasti. Alates esimeste võistlejate kohale ootamisest kuni uue etapi stardini välja. Ilmagi tegi nii öelda seinast seina (Pärnu all täielik plekk, Ruhnus puhanguti 10 m/s). Nii ootajate kui võistlejate visadus pandi proovile. Enne hommikuvalget hakkas ootajate rivi jõudsalt hõrenema. Ja just siis oli meri korraga maste ja purjesi täis, koos tõusva päikesega liuglesid sadamasse kümned ja kümned jahid. Kinnitusrõngastest ja pistikupesadest olid hetkega saanud kõige kuumem kaup. Purjetajate kirevaid (meres pead ju hästi nähtav olema) värve jagus korraga igale poole. Esimesed nautisid sooja sauna, viimastel oli õnnis nägu ees, mis sest et showerist veel vaid külma vett tuli, külma vastu sai ka mujalt abi. Mõnus rahvas!
Hilisemad saabujad magasid veel, esimesed mõnulesid kas rannas või bangalo all, sadama ikka veel nimeta (või kuulutas loosung ukse kohal siiski uut nime) ja ajakavata toimiv sööma/jooma koht muudkui kokkas ja kokkas, mandrimeeste vokipanni eeski käis pidev sebimine, õhus lendas vigurlennuk, Kolumbus Cris mängis vana head mehist rocki. Ja siis keeras tuul õhtule paraja sõlme sisse. Aegnal läks seismine punase majaka all üsna hapuks ja ta kuulutas väljasõidu välja. Tunniga kadusid sadamast kõlaritornid ja kokapoiste moonatagavarad lendasid ka reisilaeva kõhtu, ning osa lahedast õhtust lahkus koos Aegnaga.
Järgmisel hommikul lammutati oma 12 tundi ehitatud sõlmede ja juhtmete ämblikuvõrgud paarikümne minutiga lahti ja ilusate, keerukate, kohmakate jne. manöövritega oligi kogu armaada sadamasuust välja siuhatanud, saatjaks saatjate kisakoor ja käelehvitused. Eemalduvaid jahte vaatates tekkis paljudel tivoli lahkumise tunne. Paik, kus äsja toimus purjehullude aastakogunemine, muutus taas tuttavaks rahulikuks Ringsu turismisadamaks.

Priit