01 June 2008

Ruhnu kodukas

Eesti Päevaleht võttis esmakordselt Eestis ette ning külastas - analüüsis kõigi valdade interneti kodulehekülgi, kandis nad edetabelisse, tõi välja paremad, kehvemad.
http://www.epl.ee/uudised/430077


Päevaleht kirjutab:

"Anneli Ammas: Pisike võib end suureks näidata!

Interneti valdade seas on konkurentsitult täiuslikum imepisike Ruhnu vald http://www.ruhnu.ee/, kus valla ametlikule kodulehele sekundeerivad ruhnlaste blogi http://ruhnlane.blogspot.com/ ja Ruhnu foorum http://www.ruhnufoorum.com/ . Ruhnlased on ka usinad YouTube´i värskete videote panemisel. Oma kogemuse põhjal võin kinnitada, et ruhnlaste igapäevaseid askeldusi internetis jälgides võib end sinna romantiliselt unistades unustadagi. Iga mere-ja metsatagune väikevald võiks ruhnlastelt õppida, kuidas oma elu interneti abil huvitavaks, kaasaegseks ning maailma jaoks nähtavaks muuta. Elanike arv (64) on saarel isegi väiksem kui saare lehmakari (70)!

Elanike hulgalt Ruhnust kuus korda suurem (380), aga ikkagi imepisike Torgu vald Saaremaal tekitab aegajalt küsimuse, kas nii väike vald ikka peab olema. Kui interneti kodulehe järgi otsustada, siis pigem tekib küsimus paljude suuremate valdade osas. Saaremaalt on näiteks tuua ka Torgu naaber Salme vald (alla 1300 elaniku), kust leiab kogu vajaliku info kerge vaevaga. Tõsi, ruhnulikku interaktiivsust võiks nii Torgul kui Salmel rohkem olla, aga küllap see sõltub ka elanikkonna vanuselisest seisust.

Eriti turistile – mitmekeelsele pealegi – on informatiivne ja käepärane Kihnu saare kodulehekülg http://www.kihnu.ee/ , kuigi kahjuks neil pole aktiivset saareelu tutvustavat internetiruumi. Väikesaartest Vormsi kodulehekülg http://www.vormsi.ee/ algab küll ilusa pildiga, kuid info seas on kõige ammendavam info majutuskohtade kohta. Vormsi lehelt oleks iseenesestmõistetavana oodanud ka rootsikeelset juttu. Tõsi, seda võinuks oodata ka Ruhnu puhul.

Rahva kaasamine interneti vahendusel võiks olla väga aktiivne arvestades, kui paljude külade elanikud Eestimaalt on ajuti või kauemaks linnadesse ja välismaale asunud, kes ütleksid oma sõna ka eemal olles sekka. Rääkimata sellest, et nii võiks eemaldunuid püsivalt kodukohaga siduda ning loota, et nad kunagi tagasi tulevad. Või vähemalt oma maksud koduvalda kannavad. Võimalik, et arvestades valdade kui sageli pisikeste vürstiriikide iseloomu, võiks sellise avatud arutelu tekitamine kohapealsetele võimuritele vastukarva käia... Eeskujuks on siin ikka ruhnlased oma kahe foorumiga, mis tagab demokraatia täiega."

Kes artikli tervenisti läbi luges, sel tekib siis vist nagu minulgi küsimus, miks meie üsna ontlik valla kodukas Saaremaa omadega võrreldes tabeli keskpaika maandus? Vaatasin ka meie lehte ja vastus käes - 60 punni oli maksimum, saime 50, kusjuures oli 6 hindamiskriteeriumi, igaüks 10 punni. Üks kriteerium oli - omavalitsuse lehel peab olema vallavanema mobiili number. Lihtne, arusaadav ja vajalik asi. Mida meie lehel aga netu. Skype on, aga see tundub mobla numbri puudumise kõrval lihtsalt eputamisena. Pole märgitud kes on volikogu esimees (Vello nimi on küll tumedam aga see ei ütle midagi), puudub vallavalitsuse koosseis, puuduvad valla ametnike vastuvõtuajad. Nigel. Ju on keskpärane positsioon teistega võrreldes õigustatud. Lõpetuseks - Sünteri mobla nr on 5065338.

Kaarel