31 March 2009

Koduleiva küpsetamine












LEIVATAINA HAPENDAMINE

Võta juuretis ja sega see 1 liitri sooja veega, lisa nii palju rukkijahu, et saad hapukoorepaksuse taina. Raputa segatud tainas rukkijahuga üle – see on nagu tekk soojaks peal. Kata nõu rätiku ja kaanega ning aseta sooja kohta umbes 24h hapnema.
Jälgi vahepeal muutusi:
-tainas hakkab kerkima – pealmine kuiv jahukiht praguneb, seda on näha umbes 12h möödudes (sõltub toatemperatuurist ja taina hapususest)
-seejärel langeb tainas alla – keskele tekib lohk
-allavajunud tainas on uueks segamiseks valmis

TAINA SEGAMINE

Lisa hapnenud tainale sool (maitse järgi! umbes 2tl) ja teised maitseained (suhkur, köömned, koriander, vm).
Kui tainas on kibehapu – lisa lahjendamiseks sooja vett, kuid siis saab ka tainast rohkem.
Kui hapu tainas teha, sõltub maitsest ja muidugi kogemustest: kui hapust tainast kui hapu leib tuleb.
Lisa nii palju jahu, et saab paks tainas (palju paksem kui saiatainas) nimetatud koguseid arvestades 1 -1,5kg. Sõtku korralikult läbi, et ei jääks “hiirepesi“ – kuiva jahu tükke tainasse. Silu sõtkutud taina pind märja käega siledaks, kata rätikuga ja pane sooja (tuuletõmbuseta!) kohta kerkima. Kerkimine võib kesta 2-3h, oleneb taina paksusest, juuretise hulgast ja toa temperatuurist.

LEIVA VORMIMINE, KÜPSETAMINE JA JAHUTAMINE

Kerkinud tainast võib voolida pätsi küpsetusplaadile. Siis peab olema paksem tainas (kerkides läheb vedelamaks).
Aga leiba võib küpsetada ka koogivormis. Siis võib tainas olla veidi vedelam ja leib tuleb pehmem.
Silu päts kas vormis või plaadil märja käega siledaks ja jäta pooleks tunniks kerkima. (Enne vormimist võib alati tainale jahu lisada, kui tundub, et jääb vormimise jaoks vedelaks, siis pikeneb küll natuke vormis kerkimise aeg.)
Elektriahi pane samal ajal kuumenema 250 kraadi peale. Päris ahjus küpsetamine on juba tõeline kunsttükk, mida peab kannatlikult katsetama.
Leiva küpsetamise aeg on 1 tund. Kerkinud päts pane 250-kraadisesse ahju 30 minutiks küpsema, kusjuures 15 minutit küpsetamise alguses EI TOHI AHJUUST AVADA, leib vajub siis kokku. 30 minuti möödudes keera ahju kuumust vähemaks – 200-180 kraadini ja küpsetada veel 30 minutit.
Kui leib kipub pealt kõrbema – kata fooliumiga.
Et kontrollida, kas leib on küps, torka õhuke, kuiv nuga küljelt leiva sisse. Kui nuga jääb välja tõmmates puhtaks, on leib valmis. Kui ei, siis küpseta leiba veel 15-30 minutit.
Küpsenud leib niisuta kooriku pehmendamiseks külma veega ja kata leib puhta rätikuga.
Rätiku peale võib panna veel kile ja paksema riide või räti, et leib saaks aeglaselt ja ühtlaselt jahtuda. Ühtlaselt jahtunud leib on pehme ja mahlane.
HEAD KÜPSETAMIST!

Ave
(kui on äkilisi küsimusi – siis helista 5204113)