24 July 2011

Tekstiilitudengid Ruhnus

Eelmisel nädalal külastasid Ruhnu saart Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala üliõpilased. Projekti pealkirjaks oli “Ruhnu otsib ennast käsitöös” ja selle raames külastasime talusid ja muuseumi otsides ja leides ruhnu mustreid, Märt Kapsta rääkis saare ajaloost, kuulasime Mati Raali loengut ruhnupärasest mööblist ning tudengid tutvustasid uurimustöid põlisruhnlaste rõivatraditsioonidest ja käsitööst. Ajaloolised filmid andsid kogutud materjalile vajaliku tausta. Aare Martinsoni juhendamisel katsetasime veel saarelt kogutud punase savi voolimisvõimalusi ja saime teada, kuidas käib maa sisse kaevatud augus keraamika saepurupõletus. Kogu tegevuse keskpunktiks oli Rahvamaja.
Suvelaadal saime võimaluse oma oskusi ka jagada töötubade näol, kõige populaarsemaks osutus ilmselt ruhnumustriliste pakkudega rätikute ja T-särkide trükkimine.
Andrese maaküpsetatud lambapraad ja selle valmimisprotsessi jälgimine jätsid kustumatu elamuse.
Kõigest toimunust said osa ka saareelanikud ja muud kohalviibijad. Meist jäid saare raamatukokku tutvumiseks-lugemiseks 5 ruhnu-teemalist seminaritööd ja mapp suveniiride-toodete kavandite ja valminud näidistega.


Aitäh kõigile osalistele!

Külli ja Andre