18 July 2011

Tere!

Vaatan ikka aeg-ajalt, mis saarel toimub ja hoian end tasapisi kõigega kursis! Aga ühe paranduse tahaksin siin lehel olevale pildile küll teha ja nimelt "Pääsusilm Kuunsis" ei ole seda kohe mitte, sest pääsusilm on lill. Pildil aga ilutseb liblikas, kelle tegelik nimi on Pääsusaba, Papilio machacon L; Euroopas esineb kolm liiki, Eestis üks. Röövik toitub mitmesugustel sarikõielistel, eriti soo-piimputkel,
paiknedes õisikutel või ülemistel varrelehtedel. Nukk asub tavaliselt toidutaime varrel, kinnitudes ümber keha tõmmatud niidi ja tagakeha tipuga (nn köidisnukk) talvitub. Pääsusaba, Papilio machacon L. lendab juuni algusest juuli keskpaigani soodes, luhtadel, soometsade sihtidel, lennuaja teisel poolel ka mujal, ilmudes asulatessegi. Mitte sage liblikas, keda kohata.
Just sellist teksti pakub J.Viidalepa Eesti liblikate määraja. Kuna oman ka ise üsna suurt herbaariumi kooli ajast ja isend kogus olemas siis ei saa mitte vait olla, sest see oleks vaese liblika suhtes ülekohtune, et teda lille nimega ristitud on.

Ilusat suve teile sinna Ruhnu Saarele ja terviseid kõigile,
Toomas Häädemeestelt