25 May 2012

Info Tuule laevad kodulehelt

Kiirlaeva RUNÖ esimese reisini on jäänud loetud päevad

25.05.2012 11:39

Ruhnu saarega ühenduse pidamiseks ehitatud uue kiirlaeva Runö üleandmine Väinamere Liinidele algab plaanide kohaselt reedel.

Väinamere Liinide juhataja Urmas Treiel sõnul saab kõigi osapoolte hea koostöö tulemusena allkirjastada viimased dokumendid ja üleandmise lepingud hiljemalt järgmise nädala alguses. Seejärel toimub Runö pidulik üleandmine Veeteede Ametilt Väinamere Liinidele, kes asub liini teenindama. „Samal ajal, kui toimus Runö üleandmine laevaehitajalt tellijale ning vormistati mahukat dokumentatsiooni, oleme meie valmistunud uue laevaga opereerimiseks vajalike vastavusdokumentide saamiseks. Nimelt on Runö kiirlaev ja kiirlaevade opereerimiseks kehtib täiesti eraldi koodeks, mille nõuetele peavad operaator ja laev vastama enne, kui saab reisijate teenindamist alustada. See on ka meie jaoks uus kogemus, sest seni pole laevastikus ühtegi kiirlaeva nõuete järgi ehitatud alust olnud. Oleme selleks valmis ning põnevil,“ rääkis Treiel.

Runö hakkab sõitma kahel laevaliinil: Roomassaare-Ruhnu ja Pärnu-Ruhnu. „Siiani on veel lahtine, kas laev saab Pärnu sadama valdajalt AS-ilt Transcom loa silduda reisijatele kõige sobivamas sildumiskohas koos Kihnuga ühendust pidavate laevadega. Transcom ei ole kahjuks tänaseni saatnud meile sujuvaks koostööks vajalikku lepingut, kuigi palusime seda mõned nädalad tagasi. Nüüd püüab Transcomiga ühendust saada majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. Vastavate kokkulepete venimisel on võimalik, et laev hakkab esmalt Pärnu asemel sõitma Munalaiu sadamasse,“ lausus Treiel.

Kui kõik läheb plaanitult, siis järgmisel nädalal saab laev teha esimese ülesõidu Roomassaarest Ruhnu Ringsu sadamasse, et seejärel alustada juba graafikujärgsete reisidega. Kiirlaev Runö meeskond eesotsas kaptenite Margus Tasa ja Kalle Kammiga on igati valmis uue laevaga teenindamist alustama kohe, kui selleks luba antakse.

Katamaraan-tüüpi kiirlaev Runö on ette nähtud reisijate teenindamiseks ja kauba veoks Ringsu–Roomassaare ja Ringsu–Pärnu ja Ringsu – Munalaid liinil. Runöl on reisijasalong 60 inimesele ning kaubatekk kandejõuga kuni viis tonni, mis võimaldab vedada saarele kaupa ja vajaduse korral transportida Ruhnu elanikel kuni kahte sõiduautot mandrile ja tagasi. Laeva pikkus on 23,9 meetrit, laius kaheksa meetrit ja süvis 1,8 meetrit. Laeva ehitas AS Baltic Workboats. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ja Saare maavalitsus sõlmisid Väinamere Liinidega Ruhnu laevaliinide avaliku teenindamise lepingu aprilli lõpus.

http://www.tuulelaevad.ee/index.php?option=com_tuulelaevad&Itemid=30&id=86&lang=et


Andre