15 October 2012

Etnograafilisi teateid Ruhnust. Ferdinand Leinbock. 1924.Katkendeid XIV


 Kalastus

Kalastus mängib Ruhnus loomulikult tähtist osa, kuna kala üks tähtsamatest toiduainetest on. Kalu saadakse saare ümbrusest üsna rohkesti. (---) Püügiriistad pole Ruhnus ei paremad ega halvemad kui keskmiselt mujal Eestiski. Vanemad püünised olid kõik kodus valmistatud. Nüüd minnakse juba osalt ostetud püüniste peale üle. Ruhnulastele omase kalduvuse tõttu kõigist asjust suuri tagavarasid pidada leidub siin küll rohkemal arvul kui vist kusagil mujal vanu püüniseid, mille iga ulatab tagasi isegi 18-dasse aastasatta.

(---) Peamine kalapüügi aeg on kevadeti ja sügiseti. Talvel lähevad kalad kõik sügavamale merde ega pole enam kättesaadavad (Anders Matts). (---) Pehme talvega katsutavat ka jää alt püüda, kuid harilikult väikeste tagajärgedega.

(---) Hilissügisel peetakse võrke ainult 2-3 tundi sees, nii et püüdjad vahepeal randa ei tulegi, vaid paadiga võrgu juurde jäävad. Kogu ööks ei või siis sellepärast võrke merde jätta, et meretigud ehk kakantid need katki sööksid (Anders Matts). (Siin on mõeldud ehk merikilki, mis ka praegu tavaline on. Tänapäevastest materjalidest võrke nad õnneks katki ei näri. - K) (---) Praegu on tarvitusel ainult puuvillased vabrikus tehtud kiluvõrgud, mida ostatakse Tallinnast. Peente silmade tõttu tuleb see odavam osta kui omal kududa. (---) Kilu hooaeg on oktoobris. (---) (Räime)püügihooaeg on kevadel: aprillis, mais, juunis. (---) Siiapüügi hooaeg on oktoobris. Püütakse neid aga kevadest, mere lahtiminekust kuni mardipäevani. Siigu saab üksi vaikse ilmaga, kuna räime ja turska saab ka tuulega.

Võrgud olid vanasti kõik linased, nüüd enamasti puuvillased. Ühed kui teised tehakse kodus, peale kiluvõrkude, mis kõik ostetud. (---) Naised ketravad võrgulõnga vokkidega valmis, mehed kujavad huiga, mida mitmes erisuuruses võrgusilmade suuruse järele. (Tänapäeval kutsutakse nimetatud riistapuud uiks – K.) (---) Ühe võrgu kudumiseks, kui õhtul ja hommikul à paar tundi töötada, kulub pea terve talv.

Noodaga püütakse ainult lesta. (---) Lesta püütakse kevadest sügiseni, kuid peamine püügiaeg on jaanipäeva ümber. Saak on harilikult 200-300 lesta ümber, kuid alates 30-st loetakse seda ka juba rahuloldavaks. (---) Lestad Ruhnu ümbruses on hästi pisemad, kui Kuressaare ümbruses saadavad.

(---) Põhjaõngedega püük on (Matts Anders teatel) on õpitud a. 30-25 tagasi Tallinna meestelt. Olnud keegi kilupüüdja Juhan, kes Ruhnu mehi sel teel turski püüdma õpetanud.

Isaks` Isaki teatel lõigatavat ahingaga püütud angerjatel kohe pea noaga kukla pealt katki, et nad rutem sureks. Vanemad mehed toimetavat seda koguni ilma noata – hammustades. Vahel hammustavat ka angerjas mehe keel või huule sisse. Et seda ei juhtuks puhutavat angerjale enne suhu.