03 January 2013

Piparkoogine lugu !


Kuna suurema seltskonnaga üheskoos kokkamine on pärast Luise pool aset leidnud väga mõnusat vanaaasta õhtut jube populaarseks saanud, siis kogunes pisike punt noori Roostiku katuse alla piparkoogi talumajapidamist looma.
Kavas oli üheskoos taignarullid huugama panna, ning pruun taigen vastu lauda lapikuks lüüa. 
Visata sekka erinevaid värve ja maitseid sisaldavad glasuuri kotid, et  tulemus nagu muinasjutus olema saaks.

Tuhksuhkrut langes nagu lund, mis nyydseks Ruhnu tänavatelt kadund nigu kuul püssitorust.
Kambakesti vooliti ja mõõdeti ja lõigati ning pannid käisid ahjus nagu rongid Moskva metroos.
Kibe töö kui laevaköögis hoidis kõiki rakkes ja juba õigepea, hakkasid esimesed hooned taluhoovile kerkima.
Sealt ei puudnud, mõisa-vääriline peamaja, soe ja hubane saun, korralik sügav kaev,koerakuut, klassikaline peldik ja hoovitäis talumajapidamisele omaseid elukaid ning kogu krunti piiras korralik Ruhnu stiilis kiviaed.
Välja nägi see kõik just täpselt selline:



Piparkoogi meistrid:







Võta paksupõhjaline pann ja pane keskmisel kuumusel 150g suhkrut sellele sulama. Kui suhkur on pisut sulanud, asu massi puulusikaga ettevaatlikult segama. Kui segad liiga hoogsalt, võivad tekkida tükid ja neid on üsna raske lahustada. Jälgi hoolikalt kuumust, et suhkur ära ei kõrbeks ja pann suitsema ei läheks. Sega seni, kuni suhkur on täiesti sulanud, tõsta pliidilt ja lisa kuum vesi. Taas ettevaatust, kuna nüüd tekib üsna palju auru ja ülikuum suhkur võib pritsida. Lisa ülejäänud suhkrukogus ja keeda, kuni oled saanud siirupilaadse koostise.

Lisa siirupile piparkoogimaitseaine ja või, sega ja jahuta massi. Kui segu on pisut jahtunud umbes 40 kraadini, lisa hapukoor, äädikas ja muna ning sega segamini. Lõpuks lisa kuivained: jahu, mille sisse on segatud sooda ja sool ning sõtku tainas käsi appi võttes ühtlaseks. Tainast on lihtsam segada, kui see on veel soe. Ära jahuga liialda, sest tainas peabki jääma pisut vedelam kui tavaline küpsisetainas. Tainas taheneb külmkapis ja kui jahu sai tõesti vähe, siis saab seda hilisema rullimise käigus ka veel lisada. Pane kilekotti ja kui tainas on täielikult maha jahtunud, siis aseta üleööks külmkappi.   

Taina kogus 1 kg.

Kui see lahendus liiga tüütu tundub, siis saad Luise või Linda poest ka tellida valmis taigna.

Head lõppevat Pühade aega.

Marten