21 February 2014

370 ja 102

Marise meeldetuletus Ruhnu puukiriku saabuvast 370 aastapäevast oli mulle kuidagi üllatuslik. Inime harjub asjade olemas oluga ja enesestmõistetavusega aastate jooksul nii ära, et ei  tule nagu meeldegi nende tekkimise üle järele mõtelda. Mul omal tuli tol hetkel meelde esimene Ruhnu saabumine, ja just kiriku pärast saigi tuldud. Noortele meestele, nagu me toona (1991) olime, pakuti Eestimaa pärakolkas asuva puukiriku restaureerimise tööd ning seega oli tarvis objekt ülevaadata. Pikemalt lobamata ütlen vaid, et eks ta oli ikka täiega lummav vaatepilt, nagu mingi igivana taadi tervitus aastast 1644. Ja sisenedes oli tunne nagu oleks viiulisse pugenud. Ning kindlasti oli ka väga imelik tunne seal kirikutevahelises läbikäigus seista.
Märdiga siin ennist rääkisin, tema ütlemise järgi hakati kirikut ehitama 1643 aasta sügisel. Valmis sai ta oma esialgsel kujul 1644 aasta aprilliks.
Egas muud tahtnudki kirjutada, ainult vaid seda erilist kohta aastapäeva puhul tervitada.
Pilt on tehtud eelmisel sügisel näitusetarbeks, aga seal kivikiriku nurga taga seisva redeliga juhtus mingi surramurra ja näitusele pilt ei pääsenudki.

Priit