08 July 2019

Ruhnu puukiriku aknaluugid

Ruhnu puukirikul on tänapäeval üks väike lisandus, mida tal varasemalt ei olnud - 1990.-te alguses pandi akendele kaitseks aknaluugid. Luugid on kiriku lõunapoolsel küljel, põhjapoolsele küljele neid ei pandud. Ei tea miks, võibolla polnud seal väärtuslikke klaasimaale ja uus kirik kaitseb ka natuke.

Nende aknaluukidega on üks huvitav lugu - need on nimelt tehtud Tallinna eelmise sajandi alguse kõige kuulsama kullassepa Joseph Kopfi varakambri riiulilaudadest. Kopfi töökoda valmistas igasugu kallist kraami: lauahõbedat, ehteid, ordeneid, tehti tellimustöid. Kõige kuulsam ese oli presidendi ametitunnus - Riigivapi ordeni kett, mis siiani Venemaal asub. Seega on meie kiriku aknaluugid igasugu kulda ja karda kandnud, küllap ka presidendi ametiketti.

Kuidas aga nood varakambri riiulid Ruhnu aknaluukideks sattusid? Niimoodi: kui endise Kopfi töökoja maja Pikal tänaval remontima hakati, visati kõik vana uksest välja, sealhulgas varakambri vana sisustus. Vana Lauk kes kõik väärtusliku üles korjab, tassis riiulilauad oma Väikse Jala ateljeesse. Kui siis üks meistrimees kurtis et ta peab Ruhnu puukirikule aknaluugid tegema aga head vana ja kuiva materjali ei ole, andis vana Lauk need talle.

Kaarel





Kaarel