08 October 2012

Etnograafilisi teateid Ruhnust. Ferdinand Leinbock. 1924.Katkendeid VII


 Üldiseid märkusi

Ruhnus süüakse üldiselt õige tublisti, hästi suuremad kvantumid toitu, kus seda mandril näeb. Seal juures eelistatakse igasuguseis konserveeritud aineid: soolatuid, suitsetatuid. Söögi alusena võetakse heal meelel viina, ometi võidakse seda omale tööpäevadel harva lubada, olgu siis talgudel või linnasõidul. Piiritust tuuakse harilikult Kuressaarest toop (toop - umbes 1,2 liitrit – K) või paar tagavaraks, kust siis tarviduse korral veega segades paras joodav viin saab. Peremees rüüpab enne ise siis pakub teisele.

Süüakse puulusikatega, ühisest kausist. Meestel on igaühel alaliselt tagumikul rippuv puss lauanoaks, naistel on liigetnoad, harva mõni päris lauanuga. Kahvlid pole, kartulid, kala jne võetakse käega. Koored ja muud jäänused pannakse lauale. Puuliudasid enam tarvitusel pole, peale taarikibu ja seegi tihti juba emaljeeritud kruusile aset annud.

(---) Söögiajad. Kodus süüakse harilikult 3 korda päevas. Hommikul tõustakse rahulikumal ajal ajal nagu talvel u. kl. 5-6 hom. Varsti selle järele süüakse hommikut – kl. 6-7. (---) Kl. 12-2 vahel on lõuna. Kl 5 p.l. Hakatakse talvel juba videvikku pidama ja pannakse lamp põlema. Õhtusöök jälle kl 6-7 paigu. (---) Suvel on jaotus veidi teine. Kibedal tööajal, nagu heina, rehepeksu jne ajal tõustakse varem, juba kl 3-4.

Söök valmistatakse forstus lahtisel tulel, kettide küljes rippuvates padades. Tulelt maha tõstetud pajad hoitakse forstu muldpõrandal, eriliste selleks punutud ümmarguste õlgvitsade sees, et nad ümber ei langeks. (---) Süüakse toas, ristjalgadega söögilaual, suvel enamasti erilistes taluõuel seisvates suvimajakestes, mis selleks määratudgi ja parajasti u. 10-12 inimest ümber laua ära mahutavad.