09 October 2012

Etnograafilisi teateid Ruhnust. Ferdinand Leinbock. 1924.Katkendeid VIII


 Põllutöö

(---) Ruhnus kasvatatavate kultuurtaimede valik on väga piiratud. Peavili on rukis, vähesel mõõdul ka oder. Viimane läheb peaasjalikult õlle tegemiseks, milleks suurel mõõdul ka rukkid tarvitatakse. Tangu saarel ei tehta, see ostetakse väljastpoolt. Kaera ei külvata hoopis, samuti ostetakse nisujahu väljast. Tähtist osa mängib lõpuks kartul. Vähesel viisil kasvatatakse kodu ümbruses aed tubakat, muidugi ainult oma tarvitamiseks. Ristikheina, tatart, samuti lina ja kanepit ei kasvatata. Viimast kahte saadakse mandrilt vahetuskaubana hülgerasva ja nahkade vastu.

(---) Korralikke viljapuu-aedasid ei ole. Mõnedes peredes on üksikud õunapuud talumaja ümbruses. Marjapõõsaid ai pannud ma kuskil tähele. Köögivilja leidub vähesel viisil üksi pastoril ja tuletorni-ülevaatajal. Külas ei kasvatata neid pea kusagil. Üksi 1923 a. suvel, kui mõned Ruhnu mehed Rootsis – Karlskronas – külas olid käinud, saanud nad sealt muu seas ka oa, herne, naeri, porkna, samuti loomanaerite, -porknate ja -peetide seemet kingituseks, mida siis terve küla maha külvanud (saadud kingitus jagatud vana kombe järele ühetasaselt ära). Ometi jääb see esialgu ainult katseks ja ei oma mingit praktilist tähendust. Nii kõneles Anders-Johannes, et tema 1923 a. 7 toopi ube-herneid maha teinud, kuid hanid söönud need kõik puhtaks. Peeti ei sööda saarel hoopis, samuti kurki. Ka sibulaid ei olnud külas kuskil näha.

(---) Rukkilõikust toimetatakse ainult vikatitega. Sirpe ei tunta hoopis. (---) (Vilja)kotid on nii kanepised kui kui linased. Kotiriie kootakse saarel, ainult lina ja kanep tuuakse mandrilt.

(---) Ülesvõetud kartulid veetakse kodu ja paigutatakse küla ümbruse liivaküngastes asuvatesse koobastesse ja keldritesse. Vahel tarvitatavat kartulite ületalve hoidmiseks ka lihtsamat nn. kartuliauku.

(---) Aiataimedest olgu siis nimetatud veel humalad, mida igal pool majade ümruses rohkesti kasvab. (---) Mõne maja ümbruses kasvavad humalad päris padrikuna ja annavad Ruhnu külale omapärase ilme.